Hoe kan veraarden vormgegeven worden als een waardig alternatief voor lichaamsbestemming na overlijden? Dit vormde de onderzoeksvraag voor de Belgische designer Hannah Melis. Ze ontwierp een draagbaar en afscheidsdoek, die samen een dragend artefact vormen in de rituelen van het veraardingsproces. Van 19-27 oktober 2024 is haar ontwerp te zien op de Dutch Design Week in Eindhoven.
Ambassadeurs/gespreksleiders gezocht voor AARDige gesprekken!
Op maandagochtend 13 januari organiseren we een nieuwe training in gesprekken leiden over veraarden. In deze training leren we je, hoe jij een AARDig gesprek faciliteert. We leren je over de nieuwe vorm van lijkbezorging van veraarden en geven je handvatten en tips hoe je zelf een gesprek organiseert. Aan de hand van een draaiboek nemen we je stap voor stap mee in hoe je dat aanpakt.
wat we eerder organiseerden.
Verdiepingsbijeenkomst
Zondagmiddag 10 november 2024
Begraafplaats Kovelswade, Utrecht
Op wat voor plekken gaan we veraarden?
Als veraarden straks mogelijk is in Nederland, waar gaat dit dan gebeuren? Wat voor plekken vinden we passend, welke kwaliteiten mogen zulke plekken hebben? Op zondagmiddag 10 november 2024 organiseren we hierover een verdiepingsbijeenkomst met experts en belangstellenden waarin we tot concrete handvatten en vervolgstappen willen komen die bijdragen aan het mogelijk maken van veraarden in Nederland.
Zijn wij aarde? Nu de wet op de lijkbezorging wordt geactualiseerd, is er een groeiende belangstelling voor veraarden als natuurlijk alternatief voor begraven en cremeren. Hierbij composteert een lichaam in ongeveer veertig dagen tot voedzame aarde, die kan worden benut om onze omgeving te verrijken met biodiversiteit. Deze nieuwe methode, die al bestaat in Duitsland en de Verenigde Staten, brengt allerlei vraagstukken met zich mee. Eén van deze vraagstukken is de bestemming van deze aarde: wat zijn betekenisvol én zinvol om met deze uiteindelijke aarde te doen?
Op zondagmiddag 4 februari 2024 organiseerde Stichting Veraarden een programma over de bestemming van de aarde. Iedereen die vanuit persoonlijke of professionele interesse wilde meedenken over veraarden waswelkom: uitvaartprofessionals, agrariërs, microbiologen, ethici, ontwerpers, landgoedeigenaren, natuurbeheerders, gewone stervelingen…
Webinar: Veraarden als nieuwe lichaamsbestemming
Op 8 juni organiseerden we in samenwerking met Stichting Jouw Laatste Levensfase een webinar over Veraarden.
We zullen je vertellen over deze nieuwe techniek, de mogelijkheden die dit in de toekomst zou kunnen bieden, hoe het werk, wat we moeten doen om dit mogelijk te maken in Nederland en we hopen natuurlijk op jullie vragen en suggesties. Wat kun jij doen? Wordt jij deelgenoot in onze beweging om dit mooie proces ook naar Nederland te krijgen?
Om 20:00 uur zijn we online! Meld je van te voren kosteloos aan via www.jouwlaatstelevensfase.nl
Geboortedag Stichting Veraarden
Op vrijdag 21 april 2023, de dag voor Earth Day, kwam een grote groep mensen samen in de Schaapskooi in Baarn voor de geboorte van Stichting Veraarden, de stichting die veraarden als natuurlijke vorm van lijkbezorging mogelijk wil gaan maken in Nederland. Zo’n tachtig mensen van binnen en buiten de uitvaartwereld waren aanwezig om te horen over de laatste ontwikkelingen en steun te betuigen voor veraarden als nieuwe vorm van lijkbezorging.
Na een introductie van veraarden en schets van de vervolgstappen voor veraarden, maakten we kennis met Meine Erde: de eerste plek in Europa waar ‘Reerdigung’ mogelijk is en lichamen van overledenen transformeren tot voedzame aarde. Vervolgens gingen de aanwezigen uiteen in groepen om deelonderwerpen te bespreken, zoals de rituele ontwerpopgave, de politieke vervolgstappen, de ecologische implicaties, de financiering van deze eerste fase van onderzoek en wegbereiding en de technische kant van de methode.
Bezoek aan Meine Erde.
Op maandag 27 februari 2023 brachten Immanuel Baan, Brenda Mathijssen, Evert de Niet en Susanne Duijvestein een bezoek aan Meine Erde in Duitsland, de eerste plek in Europa waar veraarden mogelijk is als vorm van lijkbezorging.
Adviesrapport Gezondheidsraad.
Over de toelaatbaarheid van andere vormen van begraven en cremeren bracht een commissie van de Gezondheidsraad in 2020 een adviesrapport uit. Ten aanzien van humaan composteren concludeerde de commissie destijds ‘dat vooralsnog onvoldoende informatie beschikbaar is om humaan composteren te beoordelen aan de hand van de opgestelde voorwaarden van het beoordelingskader.’ Inmiddels is deze informatie er wel dankzij de ontwikkelingen in Duitsland, dus dit biedt perspectief voor een mogelijke legalisatie hier.
Recompose in Washington, VS
Alin zes Amerikaanse deelstaten is ‘natural organic reduction’ toegestaan: het composteren van dode mensenlichamen tot vruchtbare aarde, die wordt ingezet om plaatselijke natuurgebieden te herbebossen.
Negen filosofen aan het woord.
Onder leiding van professor Eric Venbrux maakten tweedejaars studenten filosofie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen een bundel filosofische essays over humaan composteren.
Industrial Design onderzoek TU Delft
Een geheel nieuwe vorm van lichaamsbestemming betekent een omvangrijke ontwerpopgave. TU Delft zag kansen om masterstudenten Industrial Design Engineering te betrekken bij deze veelzijdige ontwerpopgave. Zo ontstond het advanced concept design project over humaan composteren. Beeld: Protection Dome door Ludo de Goeje
Draag ook bij aan de ontwikkeling.