FAQs
-
Veraarden is een nieuwe – in Nederland nog niet toegestane – natuurlijke vorm van lijkbezorging waarbij een lichaam composteert tot voedzame aarde. Dit kan op verschillende manieren, maar de meest toegepaste methode (in Amerika en Duitsland) is dat het lichaam in een afgesloten cabine wordt gelegd met daarin een organisch mengsel van oa houtsnippers, hooi, stro en bladeren, waarin van nature micro-organismen huizen die het lichaam in een aantal weken tijd doen verteren. Dit gecontroleerde proces gebeurt zonder toevoer van energie, water of warmte, enkel toevoer van lucht. Na voltooiing van het composteerproces worden de botten fijngemaakt en vermengd met de aarde. Deze aarde is dan rijk aan nutriënten en kan op betekenisvolle plekken worden benut om bomen en planten mee te groeien.
-
Het proces van veraarden of humaan composteren duurt een aantal weken, afhankelijk van de gekozen techniek.
-
Veraarden is in meerdere staten in Amerika al toegestaan en in één deelstaat in Duitsland. Het is nog niet mogelijk in Nederland en België.
-
De huidige wet op de lijkbezorging geeft geen mogelijkheid voor veraarden. Een paar jaar geleden is er initiatief genomen om nieuwe vormen van lijkbezorging toe te staan in Nederland. De verwachting is dat de wet op de lijkbezorging in de loop van 2024 wordt aangepast. Daarin wordt veraarden zeer waarschijnlijk nog niet toegestaan, omdat er op dit moment te weinig wetenschappelijke onderzoeksresultaten beschikbaar zijn. De Stichting Veraarden werkt eraan om deze data beschikbaar te krijgen zodat legalisatie op termijn mogelijk wordt.
-
Dat is één van de vragen waar onderzoek naar wordt gedaan. Veraarden oftewel humaan composteren elimineert ziekteverwekkers en parasieten. Het proces creëert warmte van meer dan 55 graden Celsius die gedurende langere tijd behouden blijft. Deze warmte zorgt ervoor dat de gecreëerde aarde veilig is en vrij van schadelijke ziekteverwekkers. Op dezelfde manier deactiveert die aanhoudende warmte geneesmiddelen en andere gifstoffen die zich in de weefsels van het lichaam kunnen bevinden.
-
Dat is één van de vragen waar nog meer onderzoek naar mag worden gedaan. Tijdens het proces van veraarden oftewel humaan composteren worden geneesmiddelen, antibiotica en chemotherapiemedicijnen teruggebracht tot ver onder de veilige niveaus, omdat ze worden gedeactiveerd door de aanhoudende hitte van het proces. Humaan composteren elimineert ziekteverwekkers en parasieten. Het proces creëert warmte van meer dan 55 graden Celsius die gedurende langere tijd behouden blijft. Deze warmte zorgt ervoor dat de gecreëerde aarde veilig is en vrij van schadelijke ziekteverwekkers. Op dezelfde manier deactiveert die aanhoudende warmte geneesmiddelen en andere gifstoffen die zich in de weefsels van het lichaam kunnen bevinden.
-
Hoe we in Nederland zullen omgaan met de aarde is nog niet bepaald, het is één van de ontwerpvraagstukken waar Stichting Veraarden zich mee bezighoudt. In Amerika kunnen nabestaanden de aarde mee naar huis nemen om bijvoorbeeld in eigen tuin een boom te planten. Met de overige aarde worden ontboste natuurgebieden herbebost in samenwerking met inheemse gemeenschappen. Dit vormt inspiratie voor Nederland, en daarnaast zijn er ook ideeën voor het in gemeenschap beheren van herinneringstuinen.
-
Het materiaal waar het lichaam ingelegd wordt is een mengsel van organisch plantenmateriaal waarin zich van nature micro-organismen bevinden. In Amerika wordt een mengsel gebruikt van oa houtsnippers, stro en alfalfa.
-
Om het proces van humaan composteren zo goed mogelijk te laten verlopen kan het lichaam het best naakt in de cabine gelegd worden. Deze naaktheid van het lichaam kan voor sommige mensen lastig zijn. Het is daarom een ontwerpvraagstuk waar Stichting Veraarden zich mee bezighoudt. Hoe kunnen we waardig en ritueel passend omgaan met deze naaktheid? Kunnen er omhulsels/waden worden ontwikkeld van organische stoffen die goed afbreken in het composteerproces?
-
Bij veraarden kan er net als bij andere vormen van lijkbezorging een uitvaart plaatsvinden en verlopen de rituelen en processen gewoon zoals naasten zelf willen: een rituele wassing, opbaring, een rouwkaart, een condoleance, een ceremonie... Net als bij cremeren waarbij je na een bepaalde tijd de as gaat ophalen of bij begraven waarbij je nog een gedenkmonument maakt, zijn er ook bij veraarden momenten waarop een ritueel gevormd kan worden. Een betekenisvol moment is bijvoorbeeld het bestemmen van de aarde.
-
Dit is nog niet bekend. Stichting Veraarden zet zich in om veraarden mogelijk te maken in Nederland. Wil je bijdragen aan deze ontwikkeling? Word ambassadeur of steun de stichting financieel met een donatie via https://veraarden.org/doneren/
-
In 2024 heeft het onderzoeksbureau Hedgehog een Life Cycle Analysis uitgevoerd naar verschillende vormen van lijkbezorging: cremeren, begraven, natuurbegraven, resomeren en veraarden. Hieruit blijkt dat veraarden een van de meest duurzame vormen van lijkbezorging is. Het rapport is momenteel nog niet openbaar maar een presentatie van de LCA is hier te vinden: https://www.totzover.nl/media/filer_public/98/88/9888f9ea-6189-4161-a2dd-ec956a6497b5/saro_campisano_lca_rapport.pdf
-
Op dit moment zijn er 4 vormen van lijkbezorging:
(Natuur)begraven
Cremeren
Zeemansgraf
Ter beschikking stellen aan de medische wetenschap
Vormen die wellicht op termijn toegestaan worden:
Resomeren oftewel alkalische hydrolyse
Veraarden oftewel humaan composteren
-
Op dit moment zijn er nog geen aanbieders van veraarden in Nederland. Over de omgang met dode huisdieren geeft de overheid op deze pagina adviezen. Zo mag je een huisdier in eigen tuin begraven.
-
Stichting Veraarden is altijd op zoek naar ambassadeurs en donateurs. Als ambassadeur kun je bij ons een gesprekstraining volgen en zelf gesprekken gaan organiseren over de dood. Dit om het publieke debat aan te wakkeren om te praten over de dood. Je kunt er voor kiezen om naast gesprekken voeren ook een presentatie te geven over Veraarden. Zo verspreid je de kennis over deze vorm van lijkbezorging in afwachting van het legaliseren. Je kunt je daarvoor aanmelden via onze agenda. Je kunt je ook abonneren op onze nieuwsbrief en dan houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom veraarden.
Als donateur aan de Stichting Veraarden lever je een bijdrage zodat wij ambassadeursbijeenkomsten kunnen organiseren, en ons werk kunnen blijven doen. Je kunt een bijdrage doen via https://veraarden.org/doneren/