aardig nieuws

Veraarden in Nederland een stapje dichterbij?

AT5: Steeds vaker duurzame uitvaarten, veraarden binnenkort nieuwe optie na de dood?
veraarden at5

RTV Noord: Het ‘veraarden’ van overledenen is stap dichterbij gekomen
Evert de Niet op RTV Noord over veraarden / humaan composteren

Minister Uitermark stuurt brief aan Tweede Kamer over veraarden

Jenneke Haaksma nieuwe voorzitter van Stichting Veraarden

Stichting Veraarden op RTV Utrecht

Radio5: ‘Niet cremeren of begraven, maar veraarden’

Radio Eemland1: ‘Niet begraven of cremeren, maar veraarden’

NPO Radio 1 deed verslag van de bijeenkomst over veraarden

AD Utrechts Nieuwsblad: ‘Jenneke pleit voor humaan composteren’

Wie echt duurzaam wil zijn na de dood, gaat in een compostvat. Trouw
Er is een alternatief voor begraven en cremeren: humaan composteren. In het buitenland wordt het al toegepast, maar in Nederland is het niet toegestaan. Marktleider Dela bepleit composteren als meest duurzame methode.

Stichting Veraarden zoekt versterking voor onze groeiende beweging
Stichting Veraarden zet zich in om veraarden in Nederland mogelijk te maken, nieuwe vormgeving en rituelen te ontwikkelen en voorlichting te geven om bewuster om te gaan met wat we na ons leven achterlaten.
Omdat we grote ambities hebben en we onze stem willen laten horen zijn we op zoek naar versterking in de vorm van een Fondsenwerver, Secretaris en Hoofd communicatie.

Na je dood nog iets terugdoen voor het milieu? Het kan met veraarden
Als we een zekerheid hebben in het leven, is het dat we allemaal doodgaan. Maar wanneer dit gebeurt, zijn er maar weinig keuzes in waar ons lichaam naartoe gaat. En wat als dat allemaal niet goed voelt? Als het aan een nieuwe stichting ligt, is er dan nog een keuze: veraarden. ‘Zo kunnen we ook na de dood nog iets terugdoen voor de aarde’.

Nieuwe Stichting Veraarden wordt op 21 april gepresenteerd
De nieuwe Stichting Veraarden organiseert op vrijdag 21 april 2023 een informatieochtend over het composteren van overledenen als nieuwe vorm van lijkbezorging. Dat bevestigt voorzitter Immanuel Baan desgevraagd: ‘Wij zullen dan de stichting ook presenteren en de mogelijke toepassingen van veraarden in Nederland in de toekomst bespreken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) staat open voor dit onderwerp en wil graag zien dat dit vanuit de branche wordt gedragen. Dat hopen we op deze dag zichtbaar en hoorbaar te maken.’

‘Veraarden’ in de praktijk
Een Nederlandse werkgroep heeft in Duitsland haar licht opgestoken over composteren; op de eerste plek in Europa waar dit mogelijk is. Het bezoek aan Meine Erde heeft mooie inzichten opgeleverd, leren we van twee deelnemers.