Verdiepingsbijeenkomst
Zondagmiddag 10 november 2024
Begraafplaats Kovelswade, Utrecht

Op wat voor plekken gaan we veraarden?

Als veraarden straks mogelijk is in Nederland, waar gaat dit dan gebeuren? Wat voor plekken vinden we passend, welke kwaliteiten mogen zulke plekken hebben? Hoe kunnen deze plekken ruimte bieden voor verbindende rituelen, wat zijn de wensen ten aanzien van duurzaamheid en gemeenschappelijkheid, en hoe zorgen we ook via de huisvesting dat veraarden betaalbaar blijft? En wat voor ontwikkelingen en kansen zien we op ruimtelijke gebied waar veraarden in zou passen?

Op zondagmiddag 10 november 2024 organiseren we hierover een verdiepingsbijeenkomst met experts en belangstellenden waarin we aan de slag gaan met vier thema’s: ruimte voor rituelen, duurzame huisvesting, gemeenschappelijkheid en betaalbaarheid. Verderop lees je meer over de inhoud van deze thema’s. We zijn te gast bij de begraafplaats Kovelswade in Utrecht: een rijksmonument met een prachtig gerenoveerd aulagebouw te midden van het groen.

In de bijeenkomst willen we tot concrete handvatten en vervolgstappen komen die bijdragen aan het mogelijk maken van veraarden in Nederland. Daarbij kunnen we dankbaar inspiratie opdoen bij de praktijkvoorbeelden die al elders in de wereld zijn.

Ben je uitvaartprofessional, vastgoedontwikkelaar, ritueel ontwerper, architect, natuurbeheerder of heb je een andere waardevolle expertise in deze vraagstukken? En ben je al een beetje bekend met veraarden? Meld je dan aan (er zijn 50 plekken beschikbaar).

Over veraarden

Veraarden is een natuurlijk alternatief voor begraven en cremeren. Het lichaam composteert in ongeveer veertig dagen tot voedzame aarde, die kan worden bestemd om bomen en tuinen aan te planten. Deze vorm van lichaamsbestemming is al mogelijk in Duitsland (Reerdigung) en in de Verenigde Staten (natural organic reduction) en ook in Nederland wordt de belangstelling voor Veraarden steeds groter. Stichting Veraarden zet zich in om veraarden hier mogelijk te maken en bij te dragen aan de ontwikkeling van een milieubewuste en inclusieve vorm van afscheid nemen.

Programma

Zondag 10 november 2024
Begraafplaats Kovelswade, Koningsweg 47 in Utrecht

13.30u Inloop met koffie en thee

14.00u Welkom en introductie van de thema’s en experts

14.30u Aan de slag per thema – ronde 1: inventariseren

15.00u Pauze

15.15u Aan de slag per thema – ronde 2: concretiseren

15.45u Terugkoppeling per thema

16.15u Afsluiting en napraten

17.00u Einde

Op de dag zelf kun je een voorkeur aangeven in welke twee themagroepen je wilt meedenken.

Thema’s en experts

Thema 1: Ruimte voor rituelen
Geleid door architect Ard Hoksbergen & Susanne Duijvestein (Stichting Veraarden)

Bij de introductie van veraarden zullen er nieuwe rituelen ontstaan en zullen er ook oude rituelen worden herijkt. Wat voor rituelen zijn dit, en hoe krijgen deze plek? Hoe verhoudt deze nieuwe vorm van lichaamsbestemming zich tot verschillende afscheidsculturen? Hoe kan de rituele vormgeving van veraarden zo inclusief mogelijk zijn?

Thema 2: Duurzame huisvesting
Geleid door architect Kim Verhoeven & Jurrien Roosien (Stichting Veraarden)

Veraarden is een natuurlijker vorm van lichaamsbestemming dan de vormen die nu al in Nederland toegestaan zijn. Een van de voorwaarden om veraarden wettelijk toegestaan te krijgen is dat het ook duurzamer is dan de huidige vormen. In het beoordelingskader van de gezondheidsraad worden de volgende waarden ten aanzien van duurzaamheid genoemd: minder beslag op eindige stoffen, minder schadelijke emissies en minder beslag op de beschikbare ruimte. Wat betekent dit voor de locaties waar veraarden in de toekomst zal plaatsvinden? Gaat dit in gebouwen zijn, en wat voor gebouwen dan?

Thema 3: Gemeenschappelijkheid
Geleid door Eline Veninga van Lenteland & Carien Kirkels (Stichting veraarden)

Veraarden komt samen met de wens om de mens niet meer als superieur aan de natuur te zien, maar als onderdeel van een groter geheel, en de dood te zien als onderdeel van de natuurlijke kringloop van het leven. Als we deze gedachte ook inbedden in hoe veraarden wordt georganiseerd, komen er ideeën op van gemeenschappelijkheid, gedeeld eigenaarschap en kringlopen.

Thema 4: Betaalbaarheid
Geleid door uitvaartondernemer Piet Schrijen & Jenneke Haaksma (Stichting veraarden)

Hoe voorkomen we dat veraarden straks alleen voor ‘the happy few’ is? Uiteindelijk willen we veraarden mogelijk maken voor iedereen, maar is dat ook haalbaar als we gaan rekenen? Wat betekent dat voor de plek waar we veraarden en de capaciteit die nodig is? Hoe gaan voldoende schaal en intimiteit samen en hoe gaan we de uiteindelijke aarde bestemmen?

Op de dag zelf kun je een voorkeur aangeven in welke twee themagroepen je wilt meedenken.

Meld je aan

De bijeenkomst is gratis bij te wonen dankzij de gastvrijheid van begraafplaats Kovelswade. Ter plaatse kun je een vrijwillige bijdrage doen als je het kunt missen. Daarmee maken we alle activiteiten van Stichting Veraarden mogelijk.

Draag ook bij aan de ontwikkeling.

SAMENWERKEN VOOR VERAARDEN?

Zie je mogelijkheden in veraarden voor jouw eigen werkveld? Of dat nou een onderwijsproject, kunstproject of iets bedrijfsmatig is: neem contact met ons op om te onderzoeken hoe we elkaar kunnen versterken. Ons initiatief wordt onbaatzuchtig geleid vanuit een stichting en vrijwillige kracht, dus onze middelen zijn beperkt, maar we kunnen altijd onderzoeken wat we inhoudelijk kunnen betekenen.